De Meester | Onze buurten

image

Eilandje

Het Eilandje vormt met de jachthaven een bruisende nieuwe stadswijk aan het water, gelegen in het noorden van Antwerpen. Het laatste decennium werd er intensief gewerkt aan de herontwikkeling van dit voormalig havengebied. Voor de herontwikkeling van het gebied werd er onder andere gekeken naar de Docklands in Londen en de Kop van Zuid in Rotterdam.

Met het MAS (Museum aan de Stroom), de Montevideopakhuizen, het Red Star Line Museum, het Willemdok, de hippe horecagelegenheden en de brede stadsboulevards staat het Eilandje nu definitief op de kaart. De prominente aanwezigheid van water, de open ruimte en de verschillende types bebouwing door elkaar, maken deel uit van de charme en het typische karakter van de buurt.

Het Eilandje, waar de sfeer van de haven en het historisch centrum elkaar ontmoeten, blijft ook projectontwikkelaars inspireren. Nieuwbouwprojecten als de zes Westkaaitorens aan het Kattendijkdok, het Koninklijke Entrepot aan het Willemdok en Liberty Poort naast het Red Star Line Museum hebben er de toon gezet.

 

 

Kaaien

Van noord naar zuid is er de Rijnkaai, Orteliuskaai, Ernest Van Dijckkaai, Plantinkaai, Sint-Michielskaai, Cockerillkaai, De Gerlachekaai, Ledeganckkaai en D'Herbouvillekaai. In 2013 is er gestart met een grootschalige heraanleg van de Scheldekaaien. Hierbij wordt de historische kaaimuur gestabiliseerd en het risico op overstromingen beperkt met een hogere waterkering. Bovenal zal de openbare ruimte opgewaardeerd worden tot een aantrekkelijke, gezellige plek voor alle inwoners en bezoekers van Antwerpen.

Eind 2022 zijn ook de werken gestart voor een tijdelijke vergroening van een deel van de Loodswezensite aan de Scheldekaaien. Zo heeft de stad er een aangename verpozingsplek aan het water bij. In het voorjaar van 2024 start de definitieve heraanleg van het openbaar domein van de volledige Loodswezensite naar een ontwerp van Bureau Bas Smets, met onder andere een groene ligweide.

 

Historisch Centrum

Het Historisch Centrum is de wijk met veel bekende gebouwen en toeristische trekpleisters als de Grote Markt met het stadhuis, de kathedraal en de Groenplaats. Deze buurt vormt een combinatie van barokke bezienswaardigheden, charmante straatjes en pittoreske pleintjes. Tussen de historische gebouwen, de vele restaurants, cafés, terrasjes, winkels en musea is het gezellig kuieren. 

Zuid

Het Zuid vormt het zuidelijke deel van de Antwerpse binnenstad.

Door de vele restaurants, bars, designzaken en galeries staat het Zuid samen met het Eilandje bekend als één van de meest trendy wijken van Antwerpen. De buurt wordt ook wel eens de Museumwijk genoemd dankzij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, het Museum van Hedendaagse Kunst, het Fotomuseum en Cinema Zuid.

Statige herenwoningen en sierlijke art-nouveauhuizen bepalen hier het straatbeeld. Het geometrisch plan van het Zuid, met de brede straten in sterpatroon, is geïnspireerd op wat architect Haussmann in Parijs realiseerde. Dit patroon is herkenbaar op de Marnixplaats, Lambermontplaats, Leopold de Waelplaats, Gillisplaats met de Waterpoort en de Bolivarplaats met het Nieuw Justitiepaleis.

Een extra grote troef zijn de Gedempte Zuiderdokken die op dit moment opnieuw aangelegd worden. Het meest zuidelijke deel tussen de Gillisplaats en het Nieuw Zuid werd al ingehuldigd, met groot succes. Het park is maar liefst drie keer zo groot als de Groenplaats; het heeft twee speeltuinen, een samentuin, een stiltetuin, een speelveld, een basketveld, veel bomen en ander groen. Een prachtig lange wandelpromenade overschaduwd door bomenrijen biedt verkoeling in de zomer. Kortom, voor ieder wat wils. Er is zelfs een hemelwaterput die het regenwater recupereert. Bovendien worden de dokken opnieuw voorzien van heel wat parkeerruimte, ditmaal ondergronds. Tegen de lente van 2024 zou het volledige park van 7 hectare groot klaar moeten zijn.

 

Theaterbuurt

Nabij het historisch stadscentrum klopt in de Theaterbuurt het hart van de stad.

De Theaterbuurt rond de Komedieplaats vormt al meer dan vijfhonderd jaar de "place to be" voor als je van exclusief en bijzonder houdt. Deze wijk, ook wel eens het Quartier Latin genoemd, verenigt alle belangrijke modepunten van de stad: grote modeketens op de Meir, het shoppingcomplex van de Stadsfeestzaal, het gerenoveerde Hopland en de chique boetieks als Chanel, Gucci en Armani richting de Schuttershofstraat. Met de Bourlaschouwburg, het Stadspark, de Stadsschouwburg, de Vogeltjesmarkt en de talrijke terrasjes binnen handbereik kent de Theaterbuurt ook een zeer divers aanbod van vrijetijdsbesteding. In 2008 werd het Theaterplein aangepakt door de Italiaanse architecten Bernardo Secchi en Paola Viganò en de Vlaamse ingenieur-architect Dirk Jaspaer. Met de imposante luifel en de prachtige prairietuin kreeg het leven in de Theaterbuurt een nieuwe impuls, waardoor levensgenieters zich hier helemaal thuis voelen.

In 2022 opende ook de Botanic Sanctuary, een 15e-eeuws klooster en kapel die prachtig gerenoveerd en getransformeerd werden tot een vijfsterrenhotel met 108 kamers, prachtige feestzalen en een spa. Op dezelfde historische site bevinden zich – naast hun hotelrestaurant en bar – nog eens 4 exceptionele restaurants, waaronder het tweesterrenrestaurant Hertog Jan. Deze enorme investering zet Antwerpen als culinaire modestad opnieuw op de kaart en moet luxetoerisme aantrekken.

 

Nieuw Zuid

Nieuw Zuid vormt een nieuwe, duurzame wijk gelegen naast het Zuid, tussen het Nieuw Justitiepaleis en de Scheldekaaien.

Nieuw Zuid is een levendige buurt in wording aan de kaaien in Antwerpen, met een gevarieerd aanbod van residentieel wonen, winkels, kantoren, galerijen, horeca en openbare voorzieningen. Op deze manier ontstaat er een aantrekkelijke woon-, winkel- en werkomgeving. Een centrale winkel- en wandelpromenade loopt in het verlengde van de vernieuwde Gedempte Zuiderdokken doorheen de wijk.

Met nieuwe groenpartijen, een groot park, pleinen en wandelwegen is er ook ruime aandacht voor groen in het straatbeeld. Met 33 hectare groen vormt Nieuw Zuid zelfs de groenste woonwijk van Antwerpen! Door een welbedacht beheer van water en energie staat duurzame ontwikkeling bovendien centraal. Al deze factoren maken van Nieuw Zuid een aangename en trendy wijk om te wonen.

 

Cadixwijk

De Cadixwijk nabij het Eilandje wordt zowel door de overheid als door privé-initiatieven grondig gerenoveerd tot een van de meest sfeervolle, kwalitatieve en milieuvriendelijke buurten van de stad. Te midden van beschermde en gerestaureerde historische gebouwen, verrijzen ambitieuze renovatie- en nieuwbouwprojecten en nieuwe straten en pleinen. Historische gebouwen zoals het Noorderpershuis en nieuwe initiatieven zoals het Red Star Line Museum, wandelboulevards en het groene Cadixplein zorgen voor een dynamische sfeer en maken van de Cadixwijk een investering met gegarandeerd rendement.

Sinds 2020 heeft de Cadixwijk zijn oorspronkelijke functie als woonwijk aan de haven opnieuw veroverd en is de wijk herleefd als nooit tevoren. Veel aandacht gaat naar de duurzame ontwikkeling: er wordt energiezuinig gebouwd met groendaken, zuinige wijkverlichting en veel groen. Omringd door water en jachthaven, wordt het intieme en sociale karakter van de wijk behouden.

De vernieuwde Cadixwijk is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer door de komst van een nieuwe tramlijn die de buurt met het centrum verbindt. Na de heraanleg van de Londenstraat en de Amsterdamstraat werd in 2015 gestart met de aanleg van het Cadixplein, de kroon op het werk aan het oostelijke deel van het Eilandje. Het plein wordt het grootste plein van de stad en loopt vanaf het Cadiz-complex (op de site van het voormalige douanegebouw) tot aan het water van het Kattendijkdok. Het gedeelte tussen het water en de tramlijn moet nog aangelegd worden. Met een groene mix van gras, bomen, een drijvend ponton en wandelboulevards wordt het parkplein het kloppend hart van de Cadixwijk. De nieuwe tramlijn, die de binnenstad over de Leien met de Siberiabrug en het Nieuwe Havenhuis verbindt, kruist het plein.

Met het nieuwe ZNA-Cadix-ziekenhuis in opbouw tussen het Kempisch dok en de Noorderlaan, heeft deze buurt alles binnen handbereik. Met zijn 19 verdiepingen steekt dit ZNA-ziekenhuis met kop en schouders uit boven de andere torens in de buurt. De opening is voorzien in september 2023.

 

Sint-Andries

De buurt Sint-Andries is gelegen tussen het Historisch Centrum en het Zuid.

Sint-Andries is een levendige, volkse buurt waar jong en oud zich thuisvoelen. Bekend zijn het Sint-Andriesplein met het cultureel centrum, de Kloosterstraat met zijn vele antiek- en designwinkeltjes alsook de Nationalestraat, met de ModeNatie en het ModeMuseum.

 

Universiteitsbuurt

Met haar 40.000 studenten is Antwerpen steeds duidelijker een studentenstad, waarvan de Universiteitsbuurt het hart van het Antwerpse studentenleven vormt. In de Universiteitsbuurt situeren zich verschillende campussen van de Artesis Plantijn Hogeschool, Thomas More en de Universiteit Antwerpen. De studentenwijk bevindt zich niet ver van de Meir en het historische centrum en vormt met haar vele leuke cafés, pittoreske gevels en fijne restaurants een baken van gezelligheid en charme. Heel wat jonge gezinnen kiezen bewust voor de dynamiek van een buurt die altijd in beweging is. De laatste jaren doken in deze wijk verschillende renovatie- en nieuwbouwprojecten op, zoals de studentenhuisvesting van Poponcini & Lootens aan de Paardenmarkt.

 

Harmonie

De langgerekte wijk Harmonie ligt tussen de Leien en Berchem en heeft haar naam te danken aan het Harmoniepark, met het nabijgelegen Koning Albertpark. De Harmonie, de voormalige concertzaal in het gelijknamige park, werd prachtig gerenoveerd door het architectenbureau Atelier Kempe Thill tot een nieuw stadsloket en restaurantruimte. Ook de heraanleg van het park zelf en de restauratie van de stadsfontein door Henry van de Velde is van hun hand.

De Harmonie is een rustige buurt met statige huizen, het nieuwe Provinciehuis naar een ontwerp van Xaveer De Geyter en het Oude Justitiepaleis.

 

Markgrave

De wijk Markgrave is een voorname buurt die in de 19de eeuw gericht was op een welstellende burgerij van magistraten, handelaars, kunstenaars, renteniers en ongehuwde dames van stand. De buurt groeide al snel uit tot de zuidelijke tegenhanger van Zurenborg.

Op het vlak van de typologie domineert het klassieke burgerhuis met souterrain of bel-etage. Het is een statig kwartier waar straten als de Markgravelei, de Bosmanslei, de Arthur Goemaerelei en de Van Putlei zich onderscheiden door de residentiële, monumentale bebouwing uit de latere 19de en vroege 20e eeuw. De chique gevels van de wijk vertellen het glorieuze verleden van de buurt. Het hof van Leysen en het Domein Hertoghe vormen open, groene zones die de dichte bebouwing openbreken. De Sint-Laurentiuskerk voegt een monumentaal accent toe aan de scenografie van de straat. 

 

Groen Kwartier

Het Groen Kwartier, gelegen tussen de Marialei, de Lange Leemstraat en de Boomgaartstraat, vormt een bijzondere combinatie van historische architectuur met hedendaagse vormgeving. De monumentale gebouwen van het voormalig Militair Hospitaal werden gerestaureerd tot een groene leefomgeving. De Parijse landschapsarchitect Michel Desvigne hertekende de site tot een autovrije parktuin met stedelijke boomgaarden en prachtige hoogstammige bomen. Ook de mix van trendy lofts, penthouses, gezinswoningen en appartementen geven een nieuwe dimensie aan de stedelijke lifestyle. De ommuurde site behoudt op die manier haar geborgenheid maar wordt verankerd in een stedelijke omgeving door talrijke wandel- en fietsverbindingen.

Stadspark

Nabij de Theaterbuurt ligt het Stadspark van 14 hectare, een restant van een voorvesting van de 16e eeuwse stadsomwalling. Aanpalend ligt Klein-Antwerpen, gekenmerkt door een verzameling van verschillende bouwstijlen, variërend van 19e eeuwse en vroeg 20e eeuwse tot hedendaagse nieuwbouwprojecten. Hiernaast ligt de diamantwijk, het hart van de Antwerpse diamantindustrie. De buurt van het Stadspark grenst aan de De Keyserlei, voor velen het startpunt van een middagje shoppen in Antwerpen.

Zurenborg

Zwevend in de grandeur van de belle époque is Zurenborg zonder meer een van de mooiste stadsdelen van Antwerpen. Door een mengeling van bouwstijlen, variërend van de jugendstil, art nouveau, eclectische stijl tot neoclassicisme, vormt het een unieke plaats binnen het architecturaal patrimonium van de stad Antwerpen. Met trendy restaurants en de mooie sterrenhemel is de Dageraadplaats het hart van Zurenborg. Ook de prestigieuze Cogels-Osylei is een prachtig voorbeeld van de burgerlijke architectuur op het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw. 

Brederode

De Brederodewijk ligt in het zuidoosten van de stad Antwerpen en ligt vlakbij het trendy Zuid. Ze wordt begrensd door de Singel, de Amerikalei en de Anselmostraat en dankt haar naam aan de Brederodestraat.

Deze winkelstraat vormt het hart van de buurt en wordt door de winkeliers ook wel de 'Poort op het Zuid' genoemd.  Brederode is een multiculturele, karakteristieke wijk met een eigen 'couleur locale' in de winkels, restaurants en cafés. Sinds de heraanleg van de Leien en het Nieuw Justitiepaleis aan de Bolivarplaats is dit een opkomende wijk. 

 

Antwerpen Oost

Tussen Park Spoor Noord, de Carnotstraat en de Kerkstraat bevinden zich enkele uitgesproken buurten die we onder de noemer Antwerpen-Oost plaatsen. Zo herbergt deze buurt de Chinese wijk rond de bekende Van Wesenbekestraat met haar Chinese poort, maar ook de Seefhoek met het Stuivenberg-ziekenhuis. De benaming ‘Seefhoek’ komt van een herberg die op de hoek van de Lange Beeldekensstraat en de Pesthofstraat stond en waar het lokale Seefbier werd geschonken. Ooit woonde Vincent van Gogh in deze wijk.

In Antwerpen-Oost bevindt zich ook een van de grootste pleinen van Antwerpen; het Sint-Jansplein. Er worden wekelijks markten georganiseerd en de rondomliggende straten zijn gevuld met exotische voedingwinkels, alsook volkse cafés en eetgelegenheden. 

 

Centraal Station

De buurt rond het Station Antwerpen-Centraal, door de Antwerpenaren ook wel “Centraal Station” genoemd, kent veel bedrijvigheid. Het iconische stationsgebouw is een unicum en trekt vele toeristen. Achter het station ligt sinds oudsher de Antwerpse Zoo, ook wel bekend als de mooiste 19e eeuwse dierentuin ter wereld. In de Koningin Elizabethzaal aan het Koningin Astridplein huist het Antwerp Symphony Orchestra als residentieorkest, een prachtige evenementenruimte die plaats biedt aan 2000 personen. De Keyserlei met haar vele winkels en restaurants brengt de dagjestoeristen van het station naar de Meir, dé shoppingstraat van de stad. Net voor u de Meir opwandelt, passeert u het eclectische Operaplein met de Antwerpse Opera. In dit neoklassiek gebouw met zuilen en een luxueuze inrichting biedt het Opera Ballet Vlaanderen een uitgebreid programma. De grondige renovatie van de aanpalende Antwerp Tower loopt stilaan ten einde, en met haar 25 verdiepingen is het meteen de hoogste residentiële toren van de stad. 

Borgerhout

Rond de grote en oude verkeersader van de Turnhoutsebaan ligt het intramuros gedeelte (het gedeelte binnen de Antwerpse Singel) van het district Borgerhout, dat tot 1983 nog als een zelfstandige gemeente functioneerde. Borgerhout kreeg vanaf de 16e eeuw al een eigen karakter doordat vele handelaars zich hier vestigden. Het ontwikkelde zich verder als een nijverheidsgemeente. In de winkelstraten van Borgerhout vindt u allerlei exotische producten en hangt er altijd een levendige sfeer. 

Tussen de vele winkels op de Turhoutsebaan pronkt nog steeds de voormalige bioscoop De Roma, die nu dienst doet als polyvalente zaal voor theater, concerten, cinema en socioculturele activiteiten. Een geliefde plek van vele Antwerpenaren. Ook het Moorkensplein is een trekpleister voor mensen uit de hele stad met haar vele gezellige cafés en restaurants, te midden van aangename residentiële straten.

 

Park Spoor Noord

De komst van het Park Spoor Noord is een verademing voor de buurt, waardoor de wijken Dam, Stuivenberg en Seefboek helemaal herleven. Het afgeleefde spoorwegterrein werd omgevormd tot een hedendaags, duurzaam en uitgestrekt stedelijk park met het accent op groen, licht, ruimte, ontspanning, cultuur en sport. Grenzend aan het park verrezen de eerste nieuwe projecten zoals de Lichttoren, de Parktoren en de recente Artesiscampus. Tussen het Hardenvoortviaduct en de Kempenstraat wordt ook een nieuw hypermodern ZNA-ziekenhuis afgewerkt, geflankeerd door twee woontorens. Over de Leien loopt de Parkbrug, een 70 meter lange voetgangers- en fietsersbrug, die het Eilandje met Park Spoor Noord verbindt. Tussen de gebouwen aan de Ellermanstraat en het Hardenvoortviaduct werd een groene parkhelling gebouwd om een vlotte overgang tussen de brug en het park te maken. Het zijn verschillende aspecten die de buurt rond Park Spoor Noord hip maken in het verlengde van het Eilandje en de Cadixwijk.

Tussen het Lobroekdok en Park Spoor Noord groeit ook nog de nieuwe bruisende Slachthuisbuurt met een groot centraal park. Daar waar vroeger de Antwerpse slachterijen waren, wordt nu volop gebouwd aan een levendige wijk met veel woongelegenheid, lokale handelzaken, nieuwe eetplekjes en creatieve initiatieven.

 

Oud-Berchem

Oud-Berchem is het deel van Berchem dat binnen de ring ligt, naast Zurenborg.

In de residentiële buurt rond de Kardinaal Mercierlei en Le Grellelei vind je statige woningen uit eind 19de en de eerste helft van de 20e eeuw. Oud-Berchem wordt omringd door het Koning Albertpark en op wandelafstand de winkels aan de Driekoningenstraat en de Statiestraat. Deze wijk ligt ook vlakbij het station Antwerpen-Berchem en de openbare invalswegen van de stad, waardoor bereikbaarheid een belangrijke troef is. 

Ons actueel aanbod in de buurt

uitgelicht

in de kijker

Ontdek de buurt door het oog van fotograaf Dominique Smet.

img

Maak kennis met de gerenommeerde architecten die het Antwerps straatbeeld kleuren. U vindt hier ook ons aanbod per architect terug.

Contacteer ons voor een vrijblijvende schatting van uw eigendom

Het adres van uw eigendom:

Bedankt!

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen en zullen u zo spoedig mogelijk contacteren.

Jordaenskaai 21
2000 Antwerpen

03 227 06 36
info@demeester.eu

Contacteer ons

Bedankt!

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen en zullen u zo spoedig mogelijk contacteren.

Jordaenskaai 21
2000 Antwerpen

03 227 06 36
info@demeester.eu

Ik wens

Bedankt!

Wij hebben uw aanvraag goed ontvangen en zullen u zo spoedig mogelijk contacteren.

Jordaenskaai 21
2000 Antwerpen

03 227 06 36
info@demeester.eu

Uw criteria

tot

Contactgegevens

Dank voor uw aanvraag.

Wij hebben uw selectiecriteria genoteerd en houden u verder op de hoogte.

Jordaenskaai 21
2000 Antwerpen

03 227 06 36
info@demeester.eu

Hou me op de hoogte

Selecteer nog één pand om te vergelijken

Terug naar de lijst

Selecteer nog twee panden om te vergelijken.

Terug naar de lijst