Makelaarskantoor De Meester, Jordaenskaai 21 - 2000 Antwerpen
Makelaarskantoor De Meester, Jordaenskaai 21 - 2000 Antwerpen sluiten sluit

Contacteer ons:

Makelaarskantoor De Meester, Jordaenskaai 21 - 2000 Antwerpen logo
Makelaarskantoor De Meester, Jordaenskaai 21 - 2000 Antwerpen loader
Makelaarskantoor De Meester, Jordaenskaai 21 - 2000 Antwerpen,

Architectuur - Crepain-Binst architecture

Crepain-Binst architecture

Crepain Binst Architecture - opgericht in 2006 - staat voor de stijlfusie van de architect-stedenbouwkundigen Jo Crepain en Luc Binst. Luc Binst startte zijn carrieĢ€re als architect in 1998, na studies in Sint-Lucas te Brussel. Hij maakte snel naam met uitgepuurde strakke villa’s. Vanaf 1999 was hij medewerker van Jo CreĢpain, met wie hij in 2006 het bureau CreĢpain-Binst Architecture oprichtte. Door de plotselinge dood van Jo CreĢpain eind 2008 werd Luc Binst vanaf 2009 CEO van het architectuurbureau. Het is een multidisciplinair bureau samengesteld uit een 45-tal ingenieur-architecten, architecten, interieur-architecten en stedenbouwkundigen.

Crepain Binst Architecture hanteert architectuur als een artistiek medium om opdrachten pragmatisch te vertalen tot gebouwde abstracte creaties van conceptuele logica en eenvoud. Uit elke site, met haar randvoorwaarden en eigen identiteit, worden steeds de bruikbare signalen gedistilleerd als basis en setting voor elk ontwerpproces. Samen met de door de opdrachtgever aangereikte verlangens, beperkingen, eisen en gangbare normen wordt er steeds intensief gezocht door middel van een communicatief en creatief proces. Conceptuele zuiverheid, verhouding, dynamiek, expressie, licht, kleur, ruimte en schaal zijn hierbij onze kernwoorden. De ontwerpen worden vertaald in concrete realisaties met onderzoek naar vernieuwend materiaalgebruik, conceptueel ondersteunende detaillering en geraffineerde textuurtoepassing tot een eigen duidelijk herkenbare identiteit. Naast verbouwingen of nieuwbouw van woon-, kantoor- en publieke gebouwen, behoren ook kruisbestuivingen met andere creatieve media tot het opdrachtenspectrum.

Aan de Rupel-Kaai te Boom start de bouw van Het Kaaigebouw, de eerste aanzet van wat de nieuwe toplocatie moet worden binnen het verstedelijkt gebied Brussel-Antwerpen. Tot voor enige jaren was Boom bekend voor zijn baksteen en zijn steenbakkerijen. Nu die verdwenen zijn transformeert Boom zich tot gegeerde bewoningslocatie. Boom heeft hiertoe twee sterke troeven: het ligt centraal tussen Brussel en Antwerpen en zowel de A12 als de E19 liggen binnen handbereik. Maar goede verbindingen alleen zouden enkel een rationele bewoningslocatie vormen; Boom heeft nog een tweede troef die emoties losmaakt: Boom ligt aan een rivier.

Lees meer

Interview Luc Binst

Luc Binst, jij bent de architect van het Kaaigebouw. Was het, gezien de urbanisatie-impact, een inspirerende opdracht?

Luc Binst: Zeker, het herdefiniëren van de Windstraat met aangelegen bebouwing is mijns inzien de slagader en ruggengraat van deze opdracht, maar ook van heel het toekomstige project "RUP Boom Kaai". Deze eerste belangrijke invulling is de aftrap en pilootopdracht van een bijzondere grootschalige facelift en herbestemming van bestaande panden. Vandaag ervaren we deze plek te veel als een "achterkant" van het centrum, terwijl dit gebied een veel grotere potentie en meerwaarde kan bieden . Dit nieuwe gezicht met "wonen aan het water", plaatst Boom echt op de "Kaai" en vormt historisch gezien een belangrijke uitbreiding van de stad. Het opdelen van het gebouw in een "base", "body", "head", versterkt de stedenbouwkundige leesbaarheid van functies in drie gestapelde lagen en verschaft het ontwerp door divers materiaalgebruik een herkenbare identiteit. De idee om de pas van de Markt als trottoir en wandelpad aan te houden tot aan de Kaai, zal de beleving vanuit het centrum, het gelijkvloers en alle appartementen ten goede komen. Deze fundamentele opwaardering van de publieke zone en het project, is het resultaat geweest van een bijzonder gemoedelijke en geslaagde dialoog met alle betrokken instanties.

Sinds het overlijden van Jo Crepain, eind 2008, leid jij Crepain Binst Architecture. Meer dan je voorganger zoek je contact met kunstenaars en je noemt architectuur “de moeder derkunsten”. Wijst dit op een koers wijziging van het bureau?

Luc Binst: Wij blijven fundamenteel een multidisciplinair kantoor, maar wensen de karakteristieken hiervan nog te versterken door inderdaad onze culturele interesses meer zichtbaar te maken in ons werk. Architectuur is steeds een complex medium geweest waar kunst onderdeel van is, maar iedere architect beleeft dit op een andere manier. Als groot kantoor was dit nooit onze conceptuele onderlegger of vertrekbasis, maar waar mogelijk wens ik dat meer een kans te geven. Er zijn een aantal kunstenaars waar ik graag de dialoog mee wil aangaan maar dat is onderdeel van onze materie en kun je dus geen echte koerswijziging noemen. Wij bouwen als tweede jeugd verder op de professionele krachtlijnen van een intensief verleden, maar met de dynamiek van een sterk, stabiel en ambitieus team. Onze wedstrijdontwerpen staan hiervoor symbool en hierdoor evolueren wij naar een vernieuwde architectuurstandaard die de actuele wensen van de bouwheer vertaalt naar klassevolle projecten, met een eigen identiteit.

Lopende projecten

Realisaties

De Meester, uw huis van vertrouwen

Contacteer ons:

Makelaarskantoor De Meester

Jordaenskaai 21, 2000 Antwerpen
T: 03 227 06 36
E: info@demeester.eu

BIV-erkend vastgoedmakelaar-bemiddelaar

BIV 200.803 - Belgiƫ
BTW-BE 0453.256.254


Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16 B te 1000 Brussel.

Onderworpen aan de deontologische code van het BIV.

Erkend KwaliteitsLid van CIB

De van toepassing zijnde corporatieve beroepsregels CIB vindt U onder CIB.be

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring op deze website makkelijker te maken.Meer wetenAccepteren